Photo Rating Website
Index JAROCIN mp3 Jacek Tracz Jake Lloyd Jawacom pl
jak zrobić aparaturę do destylacji bimbru

aaaaTomatow portalaaaa

Temat: pietnuje sliwy...
E, to żadna śliwowica-to po prostu nalewka na śliwkach.Sliwowica to jest destylat (bimber jak niektórzy mówią) z alkoholu uzyskanego ze śliwek. Piętnuję takie nazewnictwo. masz całkowitą rację - śliwowica to śliwowica a nalewka to nalewka. Nalewkę bodaj robi się zalewając przeróżne różności (w tym wypadku śliwki) spirytem,chyba cukrem, przetrzymując czas jakiś i bania. A do zrobienia śliwowicy potrzeba pewnej niebardzo skomplikowanej aparatury do pędzenia bimbru. Ale i to, i to dobre. pozdrowienia  
Źródło: topranking.pl/1742/pietnuje,sliwy.php



Temat: Nalewka czarnoporzeczkowa
Szanowny każdy ma swoje sposoby. Strasznie wszystko gmatwasz .Można przedestylować bimber i zalać śliwki z gruszką. Można zrobić zacier ze śliwek z gruszką suszoną i przedestylować /jedni raz ,inni dwa/.Jak się ma szklaną aparature z chłodnicą kulkową i łączoną z kolbą na szlif to można destylować nawet w bloku i nic nie czuć.Lubię destylat wiśniowy po fermentacji z pestkami/z umiarem/. Właśnie kwas...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,309,89729925,89729925,Nalewka_czarnoporzeczkowa.html


Temat: Zalejmy się nalewką
oczywiscie, że się pomyliłem z datą:-) Nalewkę z aronii robię w cyklu 12-tygodniowym (po 6 tygodni na każdy etap). Obawiam się, że w tym sezonie nalewki a aronii już nie zrobisz ... hobby i wszystkie te nalewki powinny nosić nazwę nalewek na akcyzie i vacie. Dopiero posiadanie własnej aparatury do destylacji alkoholu ponoć czyni tę zabawe miłą, przyjemną i tanią. Samo posiadanie aparatury nie jest karalne ale, niestety, pędzenie bimbru w dalszym ciagu podlega penalizacji. Zaczekam, aż przepisy dozwola na "wygon" na własny użytek. A jest na co czekać skoro 1 litr dobrego spirytusu...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,297,26809531,26809531,Zalejmy_sie_nalewka.html


Temat: Termorezystor
No i tu jest problem. Czy woda destylowana z apteki jest wystarczająco czysta ???? A może odparowana i skroplona z 10 razy w domowej "aparaturze" (do bimbru) jest lepsza ??? Szklana ... wystarczy destylat 'apteczny'. Mieliśmy przecież osiągnąć  dokładność rzędu +/-0.05K :-)) No i czym stwierdzić, że już jest stan ustalony??? ......oczywiście mikroprocesorem z LM92 albo DS1616 ??????:-))) Własnie po to są wzorce ... I tym prostym sposobem wykonaliśmy termometr pokojowy o dokładności 0,1 stC za 100zł W takim razie  pofantazjujmy sobie jak zrobić komórkę wzorcową (do realizacji punktu potrójnego H2O) - uczciwie amatorsko -...
Źródło: topranking.pl/1562/termorezystor.php


Temat: <> NOLYWECI <>
Bimber 1 resztki porzeczek po robieniu soku cukier drożdże woda proporcje dość dowolne z wyjątkiem drożdży tych w zależności od ilości produktu końcowego do 2kg na 50litrów zacieru owoców - dużo cukru ? zalać wodą i najlepiej podgrzewać(grzałka akwarystyczna była dobra) przez 2-3 tygodnie aż przefermentuje potem już tylko destylacja najlepiej dwukrotna =============================================================================== Bimber 2 Wszystko zależy od tego co chcesz wypędzić ... (można sprawdzic organoleptycznie, nie jest takie złe, tyle że lubi po tym boleć głowa). Oczywiście należy pamiętać o rurkach fermentacyjnych, dokładnej sterylizacji gąsiora i takich tam. Teraz destylacja - do destylacji w domowych warunkach najlepiej nadaje się aparatura szklana, którą można nabyć w dowolnym sklepie ze szkłem laboratoryjnym (często z dokładną instrukcją obsługi), ale znakomita jest również aparatura ze stali nierdzewnej (można kupić np. w Austrii i podobno w Szwecji). Wbrew obiegowym opiniom destylacja dobrego zacieru nie powoduje wydzielania się w czasie tego procesu żadnego nieprzyjemnego zapachu. Destylację należy przeprowadzać w temperaturze mniej więcej 78-82 stopnie C. Idealna temperatura to 78,4 stopnia, ale nie należy przesadzac z dokładnością, bo jeden gąsior można destylowac tydzień. Pierwszą pięćdziesiątkę wypędu wylewa się w diabły i dalej destyluje, ... Czynność powtarza się kilka razy. Czasem wystarczy już jedna destylacja, a czasem i cztery to za mało. Destylując po raz kolejny należy wrzucić do naczynia kilka małych kamyczków - sprzyja to ... głęboki brązowy kolor (koniakowy). Inna szkoła głosi, że najlepsze są gałazki morwowe - dają zielonkawo-beżowy odcień napitku. No i gotowe - bimber w ten sposób otrzymany cechuje niezwykle silny aromat owoców (im dłużej leży, tym silniejszy), znakomity smak i brak efektów ubocznych nadużycia. Jeżeli lubisz anyżówkę (uzo, mastika, ricard, pernod) możesz do ostatniej destylacji dodać olejek anyżowy (do nabycia w aptece) i ... się wiśnie, jabłka, morele (niestety w Polsce drogie i mało aromatyczne), gruszki Williamsy, winogrona (polskie czarne dają ciekawy aromat), maliny (absolutny hit) i podobne owoce. Rewelacyjny jest też bimber z fig, ale niestety w Polsce nie do zrobienia (w zeszłym roku 70 gr. za figę!). Generalnie pędzenie bimbru to wspaniała rozrywka, która znakomicie integruje rodzinę. Odrobina wprawy sprawi, że w kąt pójdą wszystkie konfitury i inne przetwory, a wszyscy pospołu zajmą się drylowaniem wiśni na bimber. Zajęcie to bowiem w sam raz na ciepłe letnie wieczory. I o ile zdrowsze od oglądania telewizji... To oczywiście wszystko teoria, bo pędzienie bimbru jest zabronione.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,170,14786144,14786144,_60_62_NOLYWECI_60_62_.html



Tomatow portal

Designed By Royalty-Free.Org